e-FI

Fontes Franciscani

Drugo poglavlje

kolovoz 25th, 2013

O načinu života

 1. Članovi Trećega reda neka se u svakovrsnoj njezi tijela i odijevanju, zapostavivši rastrošnu finoću, drže one ispravne sredine koja odgovara uvjetima svake pojedine osobe.
 2. Neka se jako pomnjivo uzdržavaju od plesova i bestidnih kazališnih predstava, isto tako i od skitnje.
 3. Hranu i piće neka uzimaju umjereno, i neka ne sjedaju i ne ustaju od stola prije nego što pobožno i zahvalno zazovu Boga.
 4. Neka svi obdržavaju post u čast Bezgrješne Djevice Marije, isto tako oca Franje, uoči svetkovina; veoma je pohvalno ako tko osim toga obdržava post svakog petka ili nemrs svake srijede, po starom običaju trećoredaca.
 5. Neka valjano pomiruju svoje grijehe svakog mjeseca; isto tako neka pristupaju božanskoj gozbi svakog mjeseca.
 6. Određuje se da trećoredci iz kleričkog staleža, budući da su dužni svakodnevno recitirati psalme kanonskih časova, ništa osim toga u ovom smislu nisu dužni činiti. Laici koji ne mole ni kanonske ni marijanske molitve, poznate kao mali časoslov Blažene Djevice Marije, neka svakodnevno dvanaest puta izmole molitvu Gospodnju sa Zdravo Marijo i Slava Ocu, osim ako su spriječeni bolešću.
 7. Oni koji na to imaju pravo neka na vrijeme načine oporuku o svojem imetku.
 8. U obiteljskom životu neka nastoje ostale pretjecati primjerom, promicati pobožne vježbe i dobra djela. Neka ne dopuštaju da se knjige i novine, za koje bi se strahovalo da će škoditi kreposti, unose u njihovu kuću niti da ih čitaju oni koji su u njihovoj vlasti.
 9. Neka pomnjivo gaje dobrohotnu ljubav i među sobom i prema drugima. Neka nastoje, gdje god mogu, oko umirivanja svađa.
 10. Neka se nikada ne zaklinju zakletvom, ako nije neophodno. Neka u govoru izbjegavaju ružne riječi i lakrdijaške šale. Neka se navečer preispituju jesu li što takvo lakoumno učinili; ako su učinili, neka grijeh isprave kajanjem.
 11. Oni koji mogu neka svaki dan pribivaju svetoj misi. Neka se okupljaju na mjesečne susrete, koje odredi upravitelj.
 12. Neka svatko prema svojim mogućnostima nešto prilaže u zajednička sredstva da bi se odatle ili pomagalo siromašnijim članovima, osobito onima pogođenima bolešću, ili pridonosilo dostojanstvu bogoštovlja.
 13. K bolesnom članu upravitelji ili neka sami dolaze ili neka pošalju nekoga tko će ispuniti službu ljubavi. Neka oni, ako se radi o opasnoj bolesti, opominju i savjetuju da se bolesnik na vrijeme pobrine za ono što se tiče pomirenja duše.
 14. Na sprovod preminulog člana neka se okupe članovi sugrađani i gosti, neka zajedno izmole marijanske molitve kako ih je ustanovio otac Dominik, to jest krunicu, jednu trećinu, za nebesku utjehu preminulom. Isto tako neka se svećenici u misnoj žrtvi, a laici primivši, ako budu mogli, euharistiju, pobožno i rado pomole za vječni pokoj preminulog brata.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*