e-FI

Fontes Franciscani

Obred za blagoslov odijela Braće od pokore

kolovoz 25th, 2013

R. Pomoć je naša u imenu Gospodina.
O. Koji je stvorio nebo i zemlju.
R. Gospodin s vama.
O. I s duhom tvojim.
Pomolimo se. Gospodine Isuse Kriste, začetniče i nadahnitelju redovničkog zvanja, milosrdno si želio uzeti odijelo našega tijela za spas ljudskog roda; ti koji se nisi strašio u jaslicama biti odjeven u sirotinjske povoje obazri se, molimo te, na molbe naše poniznosti i ovu redovničku odjeću, koju ovaj tvoj sluga (ili sluge, ili službenica, ili službenice tvoje) iz ljubavi prema tebi, odbacivši svjetovno odijelo, odlučuje obući, udostoj se blago†sloviti svojom ljubavlju i dopusti milostivo da kao što se izvana odijeva redovničkom odjećom, da se tako iznutra promijeni.
I neka te po zagovoru blaženoga našeg oca Franje odjene Gospodin naš Isus Krist. Koji s Ocem i Duhom Svetim živi i kraljuje u vijeke vjekova.
O. Amen.
Svemogući, vječni Bože, Oče milosrđa i Bože svake utjehe (usp. 2 Kor 1,3), koji svoja stvorenja mnogostruko blagoslivljaš, blago†slovi i posveti ovu odjeću, koju tvoja službenica namjerava nositi radi postizanja poniznosti i pobožnosti na čast nebesnika te joj daj zajedno s njima sretno završiti vlastitu trku (usp. 2 Tim 4,7). Po Gospodinu itd.
O. Amen.
Gospodine Isuse Kriste, koji si se udostojao odjenuti odjeću naše smrtnosti, molimo obilje tvoje neizmjerne darežljivosti da se ovo odijelo, koje su sveti oci željeli nositi za svjedočanstvo nedužnosti i poniznosti, udostojiš tako blago†sloviti i posvetiti za službenicu koja će se njime odjenuti, da zasluži zaodjenuti se tobom (usp. Rim 13,14; Gal 3,27). Koji živiš i kraljuješ itd.
O. Amen.
Zatim se poškropi blagoslovljenom vodom. Kad je to učinjeno, svećenik neka rekne: Neka Gospodin s tebe svuče staroga čovjeka s njegovim djelima (usp. Kol 3,9). I tada svuče svjetovnu odjeću. A dok oblači redovničku odjeću, već blagoslovljenu, neka rekne: Obukao te Gospodin u novoga čovjeka koji je stvoren po Bogu (usp. Kol 3,10). I tada se čita himan Veni creator Spiritus naizmjence u odgovarajućem tonu. Kad se to dovrši, neka svećenik rekne kao prije: Potvrdi ovo, Bože, što si izveo u nama. O. Od svetoga hrama svojega koji je u Jeruzalemu.
Pomolimo se. Bože, koji si srca vjernika poučio svjetlošću Duha Svetoga, daj nam u tom istom Duhu spoznati što je pravo i njegovoj se utjesi vazda radovati. Dopusti nama, slugama svojim, molimo te, Gospodine Bože, da se radujemo trajnom duševnom i tjelesnom zdravlju i da se slavnim zagovorom blažene Marije vazda djevice oslobodimo sadašnje žalosti i naužijemo vječne radosti. Bože, koji svoju Crkvu po zaslugama blaženoga Franje povećavaš rađanjem novog potomstva: daj, molimo te, da nasljedujući njegov primjer preziremo zemaljsko i vazda se radujemo dioništvu nebeskih darova. Po Kristu Gospodinu našemu. O. Amen.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*