e-FI

Fontes Franciscani

O odjeći

kolovoz 25th, 2013
  1. Muškarci koji budu pripadali ovome bratstvu neka se odijevaju u jednostavno, neobojeno sukno, čija cijena neka ne prelazi šest ravenskih novčića po laktu, osim kad se nekome iz očitog i nužnog razloga privremeno dadne oprost. Neka se kod navedene cijene uzima u obzir širina i duljina sukna.
  2. Neka imaju ogrtače i krzna bez izreza oko vrata, razdvojene ili spojene, no ipak prikopčane i ne otvorene kako ih nose svjetovnjaci. Rukave neka nose zatvorene.
  3. Sestre pak neka se odijevaju u ogrtač i haljinu od sukna iste one cijene i jednostavnosti, ili barem neka s ogrtačem imaju donju haljinu, to jest bijelu ili crnu pelerinu, ili pak širok laneni ogrtač bez nabora, čija cijena neka ne prelazi dvanaest pizanskih denara po laktu. Ipak će se od ove cijene i od krzna moći dati oprost u skladu sa ženinim položajem i mjesnim običajima. Neka ne nose svilene ili obojene vrpce ni pojaseve.
  4. I braća i sestre neka posjeduju samo janjeće kože. Slobodno je imati kožne torbe i pojaseve sašivene jednostavno bez svile, i ne drukčije. Druge tašte ukrase neka odlože po sudu pohoditelja.
  5. Neka ne idu na nečasne gozbe ni na predstave ni plesove. Zabavljačima neka ne daju darove i neka svojoj obitelji zabrane da im ih daju.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*