e-FI

Fontes Franciscani

Pravilo i način života braće i sestara Reda od pokore

kolovoz 25th, 2013

U ime Gospodnje. Počinje Pravilo i način života braće i sestara Reda uzdržljivih ili od pokore, koji je ustanovio blaženi Franjo godine Gospodnje 1221. i potvrdio gospodin papa Nikola IV. godine Gospodnje 1289, 18. kolovoza, druge godine svojeg pontifikata.
Nikola biskup, sluga slugu Božjih, ljubljenim sinovima braći i ljubljenim u Kristu kćerima sestrama Reda braće od pokore, i sadašnjima i budućima: pozdrav i apostolski blagoslov.
Na gori katoličke vjere – vjere kojoj je poganske narode što su u tmini hodili (usp. Iz 9,1) riječju brižljivog propovijedanja poučila iskrena pobožnost Kristovih učenika, plamteći ognjem ljubavi, i koju Rimska crkva čvrsto drži i čuva – na toj dakle gori, kako je poznato, leži (usp. Mt 5,14) čvrsti temelj kršćanske vjeroispovijesti, koji nikada nikakvi virovi neće moći potresti niti valovi oluja uzdrmati.
Ovo je naime prava i istinita vjera, bez čijeg blaga nitko ne biva ugodan pred licem Svevišnjega, nitko se ne pojavljuje kao njemu mio.
Ovo je vjera koja pripravlja put spasenja i obećava uzvišene darove vječne sreće.
I zato je slavni Kristov priznavalac blaženi Franjo, osnivač ovoga Reda, pokazujući jednako riječju i primjerom put pristupanja k Bogu, poučio svoje sinove u iskrenosti te iste vjere, i htio je da je oni javno ispovijedaju, da je uvijek čvrsto drže i djelom iskazuju, da bi stupajući krepko njezinom stazom zavrijedili nakon ropstva ovoga života postati baštinicima vječnoga blaženstva.

I. poglavlje

II. poglavlje

III. poglavlje

IV. poglavlje

V. poglavlje

VI. poglavlje

VII. poglavlje

VIII. poglavlje

IX. poglavlje

X. poglavlje

XI. poglavlje

XII. poglavlje

XIII. poglavlje

XIV. poglavlje

XV. poglavlje

XVI. poglavlje

XVII. poglavlje

XVIII. poglavlje

XIX. poglavlje

XX. poglavlje

Dano u Rietiu, 18. kolovoza 1289, druge godine našeg pontifikata.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*