e-FI

Fontes Franciscani

Drugo poglavlje

kolovoz 25th, 2013

O djelomičnim oprostima

  1. Svim trećoredcima jednog i drugog spola, ako pohode crkvu ili oratorij u kojima je ustanovljeno sjedište udruženja i pomole se Bogu za potrebe svete Crkve, odobrava se oprost od sedam godina i sedam četrdesetnica, na dan na koji su patrijarhu svetom Franji čudesno bile utisnute svete rane, isto tako na blagdane svetog Ljudevita, francuskog kralja, svete Elizabete, portugalske kraljice, svete Elizabete Ugarske, svete Margarete Kortonske, isto tako u drugih dvanaest dana koje svaki pojedini odabere, a upravitelj Reda odobri.
  2. Svaki put kad su nazočni na misi ili na drugim bogoslužjima ili na javnim ili privatnim sastancima članova; kad gostoljubivo dočekaju siromašne; kad umire svađu ili se pobrinu da se umiri; kad idu u svečanoj procesiji; kad uzvišeni sakrament, dok se nosi, ili prate ili, ako ga ne mogu pratiti, na znak mjedenog zvona jedanput izmole molitvu Gospodnju sa Zdravo Marijo; kad pet puta izmole Očenaš i Zdravo Marijo za potrebe svete Crkve ili za duše preminulih članova; kad budu pribivali sahrani pokojnikâ; kad nekoga tko je skrenuo s puta dozovu natrag k dužnosti; kad nekoga pouče o Božjim zapovijedima i ostalome što je potrebno za spasenje; ili ako učine nešto drugo od ovakvih djela ljubavi; toliko puta neka svakome od njih bude dopušteno za svako od tih djela svaki put i za svaki od tih naslova isprositi oprost od tristo dana.
    Trećoredcima, ako žele, neka bude dopušteno sve pojedine gore navedene oproste, bilo potpune bilo djelomične, namijeniti za vjerne mrtve.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*