e-FI

Fontes Franciscani

Prvo poglavlje

kolovoz 25th, 2013

O potpunim oprostima

Svi trećoredci jednog i drugog spola koji su, pomireni ispovijeđu grijeha po kršćanskom obredu, primili svetu euharistiju, neka imaju pravo zadobivanja potpunog oprosta u ovdje navedenim danima i slučajevima:

  1. Na dan pristupanja.
  2. Na dan zavjetovanja.
  3. Na dan kad se okupljaju na mjesečnu skupštinu, tzv. konferenciju, samo ako pohode neku crkvu ili javni oratorij radi pobožnosti i po običaju mole za potrebe svete Crkve.
  4. Na dan 4. listopada, svetkovinu patrijarha svetoga Franje; na dan 12. kolovoza, svetkovinu svete majke Klare Asiške; na dan 2. kolovoza, blagdan Marije Kraljice anđela zbog bazilike koja joj je posvećena; isto tako na dan kad se slavi godišnja svetkovina sveca zaštitnika, u čijoj je crkvi osnovano sjedište udruženja, samo ako pohode tu crkvu radi pobožnosti i po običaju mole za potrebe svete Crkve.
  5. Jedanput mjesečno, na dan u koji se kome bude svidjelo, samo ako pohode neku crkvu ili javni oratorij radi pobožnosti i ondje neko vrijeme ostanu u molitvi na nakanu vrhovnog svećenika.
  6. Svaki put kad se, u težnji da poprave svoj život, kroz osam uzastopnih dana povuku u osamu da bi obavili određena duhovna razmatranja.
  7. Isto tako umirući, ako zazovu sveto i spasonosno ime Isusovo ili glasom ili, ako više ne mogu govoriti, željom. Neka uživaju isto pravo i oni koji se, nemajući prigodu za ispovijed i pričest, za svoje grijehe savršeno pokaju.
  8. Dvaput godišnje oni koji će primiti papinski blagoslov, ako se neko vrijeme budu molili Bogu na nakanu vrhovnog svećenika. Isto tako, pod istim uvjetom da se mole oni koji će primiti ono što se naziva odrješenje, to jest blagoslov, u ovdje navedene dane: 1. na dan Rođenja Gospodina našega Isusa Krista; 2. na Uskrs; 3. na svetkovinu Duhova; 4. na blagdan Presvetog Srca Isusova; 5. na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije; 6. na blagdan sv. Josipa, njezina zaručnika dana 19. ožujka; 7. na blagdan Rana svetoga Franje dana 17. rujna; 8. na blagdan Ljudevita, francuskog kralja, nebeskog zaštitnika članova Trećeg reda dana 25. kolovoza; 9. na blagdan Elizabete Ugarske dana 19. studenog.
  9. Isto tako jedanput mjesečno, ako tko izmoli Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu pet puta za potrebe svete Crkve i jedanput na nakanu vrhovnog svećenika, steći će jednom mjesečno iste oproste i otpuštenja koja uživaju oni koji pobožno pohode postaje u Rimu ili obavi pobožno hodočašće u Porcijunkulu, Svetu zemlju, ili svetište apostola Jakova u Composteli.
  10. U dane postaja označenih u Rimskom misalu svaki trećoredac koji pohodi crkvu ili oratorij u kojem je sjedište udruženja i ondje se pobožno pomoli po običaju za potrebe svete Crkve, neka u istoj crkvi ili oratoriju u te iste dane uživaju iste milosti i duhovne povlastice koje u Rimu uživaju Rimljani i stranci.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*