e-FI

Fontes Franciscani

II. poglavlje

kolovoz 25th, 2013

O načinu zavjetovanja primljenih u ovaj Red
1Kada pak netko zaželi ući u ovakvo bratstvo, 2neka ministri zaduženi za primanje takvih mudro istraže njegovu službu, stanje i položaj 3i neka mu jasno izlože obveze bratstva, a osobito vraćanje dugova.
4Nakon toga, ako mu se svidi, neka bude obučen na onaj način, 5a što se tiče dugova, ako bi ih imao, neka ih nastoji podmiriti u gotovini, ili prema predanom založnom jamstvu; 6neka se isto tako potrudi pomiriti se s bližnjima.
7Kad se sve ovo izvrši, neka nakon jednogodišnjeg razdoblja, po savjetu neke razborite braće, ako im se bude činio prikladnim, bude primljen na ovaj način, 8to jest da obeća da će obdržavati sve božanske zapovijedi 9i da će dati odgovarajuću zadovoljštinu za prijestupe koje bi počinio protiv ovog načina života, ako po volji pohoditelja bude pozvan na odgovornost.
10I neka njegovo obećanje dano na ovaj način službena osoba na licu mjesta napismeno sastavi.
11Neka pak ministri nikoga ne primaju na drugi način, osim ako se njima drukčije bude činilo ispravnim, nakon što u brižljivu razmišljanju prosude položaj osobe i njezin zahtjev.
12Osim toga naređujemo i određujemo da nitko poslije ulaska u to bratstvo ne može iz njega izići da bi se vratio u svijet; 13neka mu se ipak omogući slobodan prijelaz u drugu odobrenu redovničku ustanovu.
14A ženama koje imaju muževe, osim uz njihovo dopuštenje i suglasnost, neka se ne otvara pristup u zajednicu navedenoga bratstva.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*