e-FI

Fontes Franciscani

III. poglavlje

kolovoz 25th, 2013

O načinu odijevanja i o izbjegavanju nekih svjetovnih ispraznosti
1Braća ovoga bratstva neka se osim toga općenito odijevaju u sukno skromno po cijeni i boji, ne sasvim bijelo niti crno, 2osim kad se nekome privremeno, što se tiče cijene, po pohoditeljima, a uz savjet ministara, iz opravdanog i očitog razloga dade oprost.
3Spomenuta braća neka imaju ogrtače i krzna bez izreza oko vrata, razdvojene ili spojene, no ipak prikopčane i ne otvorene, kako priliči čestitosti, i zatvorene rukave.
4Neka se sestre također odijevaju u ogrtač i haljinu načinjene od isto takvog jednostavna sukna, 5ili barem neka s ogrtačem imaju donju haljinu ili pelerinu bijele ili crne boje, ili pak širok ogrtač od konoplje ili lana, sašiven bez ijednog nabora.
6Što se tiče jednostavnosti sukna i krzna samih sestara, moći će se dati oprost u skladu s položajem svake od njih i u skladu s mjesnim običajima.
7Neka ne koriste svilene vrpce ni pojaseve.
8I braća i sestre neka imaju samo janjeće kože, kožne torbe i pojaseve načinjene jednostavno bez ikakve svile, i ne drukčije, odloživši ostale tašte ukrase ovoga svijeta, po spasonosnom savjetu blaženog Petra, apostolskog prvaka.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*