e-FI

Fontes Franciscani

V. poglavlje

kolovoz 25th, 2013

O nemrsu i postu
1Neka se svi uzdržavaju od blagovanja mesa ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom, osim ako možda prisutnost bolesti ili slabosti ne savjetuje drukčije.
2Onima pak kojima se kroz tri dana puštala krv neka se daje meso, a neka se ne uskraćuje ni onima koji se nalaze na putu.
3Neka također uzimanje mesa bude slobodno svima kad se slavi posebna svetkovina o kojoj ostali kršćani od davnine običavaju blagovati mesni obrok.
4U druge pak dane u kojima se ne obdržava post neka se ne zabranjuju jaja i sir.
5No i s drugim redovnicima u njihovim samostanskim kućama mogu slobodno uzimati od onoga što oni postave pred njih.
6I neka se zadovolje okrepom objeda i večere, s izuzetkom slabih, putnika i bolesnih.
7Zdravi neka budu umjereni u jelu i piću, jer u evanđeoskom odlomku stoji: Pazite da vam srca ne otežaju od proždrljivosti i pijanstva (usp. Lk 21,34).
8Objed pak ili večera neka se ne uzimaju, a da se prethodno jedanput ne izmoli molitva Gospodnja, koju treba ponoviti poslije svakog blagovanja s Deo gratias.
9Ako se dogodi da se to propusti, neka se triput izmoli Očenaš.
10A neka cijele godine svakog petka obdržavaju post, osim ako ih opravdava bolest ili drugi opravdani razlog ili ako se toga dana proslavlja blagdan Rođenja Gospodinova.
11Ali od blagdana Svih svetih do Vazma postit će srijedom i petkom, a obdržavat će isto tako druge postove koje je Crkva odredila ili su ih ordinariji svima naložili iz nekog razloga.
12A u četrdesetnici sv. Martina do dana Rođenja Gospodinova i od nedjelje četrdesetnice ili pedesetnice do Uskrsa neka nastoje postiti svaki dan, izuzimajući nedjelje, osim ako možda bolest ili druga potreba savjetuju drugo.
13Trudne sestre moći će, ako budu željele, do dana svoga očišćenja izostavljati sve tjelesne pokore, dakako s izuzetkom molitava.
14Radnici pak, zbog stalnosti zamornog napora, od Uskrsne nedjelje do blagdana blaženoga Franje, u dane kad se laćaju posla mogu slobodno triput uzimati hranu.
15A kad se dogodi da oni obavljaju tuđe poslove, bit će im slobodno u koji god dan uzimati od svega što se postavi pred njih, osim ako bude petak ili neki drugi dan za koji se zna da je Crkva na njega odredila post za sve.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*