e-FI

Fontes Franciscani

O onima koji čine pokoru

kolovoz 25th, 2013

U ime Gospodnje! Svi koji Gospodina ljube iz svega srca, iz sve duše i razuma, iz sve snage (usp. Mk 12,30) i koji ljube bližnje svoje kao sebe same, a mrze svoja tijela s manama i grijesima, i primaju Tijelo i Krv Gospodina našega Isusa Krista, i donose plodove dostojne pokore (usp. Lk 3,8):

O, kako su blaženi i blagoslovljeni oni i one, dok to čine i u tome ustraju, jer počivat će na njima duh Gospodnji (usp. Iz 11,2) i kod njih će načiniti sjenicu i nastaniti se (usp. Iv 14,23); sinovi su Oca nebeskoga (usp. Mt 5,45) čija djela čine, i zaručnici su, braća i majke (usp. Mt 12,50) Gospodina našega Isusa Krista.

Zaručnici smo, kad se vjerna duša po Duhu Svetomu sjedinjuje s Gospodinom našim Isusom Kristom; braća smo njegova, kad vršimo volju Oca koji je na nebesima (usp. Mt 12,50). Majke, kad ga nosimo u svome srcu i tijelu (usp. 1 Kor 6,20) po božanskoj ljubavi i čistoj i iskrenoj savjesti (usp. 1 Tim 3,9), rađamo ga svetim djelom, koje mora svijetliti drugima za primjer (usp. Mt 5,16).

O, kako je slavno imati sveta i velika Oca na nebesima! O, kako je sveto i utješno imati tako lijepa i divna zaručnika! O, kako je sveto i kako milo imati tako dobrostiva, ponizna, miroljubiva, slatka, ljubljena i nada sve poželjna brata i sina: Gospodina našega Isusa Krista, koji život [svoj] položi za ovce svoje (usp. Iv 10,15) i pomoli se Ocu govoreći: Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu (Iv 17,11), koje si mi dao u svijetu; tvoji bijahu, a ti ih meni dade (Iv 17,6). I riječi koje si mi dao njima predadoh i oni ih primiše i uistinu povjerovaše da sam od tebe izišao i spoznaše da si me ti poslao (usp. Iv 17,8). Molim za njih, a ne za svijet (usp. Iv 17,9). Blagoslovi i posveti ih (Iv 17,17) i za njih posvećujem samog sebe (Iv 17,19). Ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene (Iv 17, 20), da budu posvećeni u jedno (usp. Iv 17,23) kao mi (Iv 17,11). I hoću, Oče, gdje sam ja da i oni budu sa mnom, da gledaju moju slavu (Iv 17,24) u tvome kraljevstvu (Mt 20,21). Amen.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*